Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013

27η Ιανουαρίου: Διεθνής Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Ολοκαύτωμα:

Αν το ξεχάσουμε, θα επαναληφθεί...
Αν αρνηθούμε ότι υπήρξε, θα επαναληφθεί...
Αν δε μιλάμε γι αυτό, θα επαναληφθεί...
Αν δεν απομονώσουμε τους αρνητές του, θα επαναληφθεί...Πόσους και ποιους ανθρώπους εξόντωσαν οι Γερμανοί ναζί στο Ολοκαύτωμα ;;
Πόσοι και ποιοι οδηγήθηκαν στα κρεματόρια από το ναζιστικό καθεστώς ως υπάνθρωποι, ανάξιοι να ζουν;;

Παιδιά σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.
12.000 παιδιά της Θεσσαλονίκης δολοφονήθηκαν από τους Ναζί στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο
 • Οι Εβραίοι της Ευρώπης (μεταξύ αυτών και έλληνες εβραίοι) ήταν τα κυρίως θύματα του Ολοκαυτώματος, μέσω αυτού που οι Ναζί ονόμαζαν «Τελική Λύση του Εβραϊκού Ζητήματος». Το νούμερο που χρησιμοποιείται πιο συχνά για τον αριθμό των θυμάτων του εβραϊκού πληθυσμού είναι 6.000.000, αν και οι τυπικές εκτιμήσεις από τους ιστορικούς για το εύρος των θυμάτων κυμαίνονται από 5.000.000 ως και πάνω από 6.000.000.
 • Ρoμά και Σίντι (200000, ενώ μερικές εκτιμήσεις φτάνουν ως και τις 800.000), δηλαδή το 25-50% του ευρωπαϊκού τους πληθυσμού.
 • Σοβιετικοί στρατιώτες και πολίτες αιχμάλωτοι σε κατεχόμενες περιοχές (περιλαμβανομένων των Ρώσων και άλλων Σλάβων
 •  Πολωνοί μη Εβραίοι (3.000.000 Πολωνοί Εβραίοι και 2.000.000 Πολωνοί μη Εβραίοι)
 • Διανοητικά ασθενείς ή σωματικά ανάπηροι (υπήρξαν τα πρώτα θύματα της θηριωδίας των Ναζί)
 • Ομοφυλόφιλοι,
 • Μάρτυρες του Ιεχωβά,
 • Ελευθεροτέκτονες,
 • Κομμουνιστές και άλλοι πολιτικοί αντιφρονούντες,
 • Συνδικαλιστές
 • Καθολικοί και Προτεστάντες κληρικοί που διώχτηκαν ή θανατώθηκαν.
Αν συνυπολογιστούν και όλες αυτές οι πληθυσμιακές ομάδες, ο αριθμός των θυμάτων ανεβαίνει σημαντικά. Κάποιες εκτιμήσεις τοποθετούν το συνολικό αριθμό θυμάτων του Ολοκαυτώματος στα 26.000.000 ανθρώπους, όμως τα 9 έως 11 εκατομμύρια θύματα συνήθως θεωρείται η πιο αξιόπιστη εκτίμηση
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε στις 2 Νοεμβρίου 2005 να ανακηρύξει την 27η Ιανουαρίου Διεθνή Ημέρα μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η ημερομηνία επιλέχθηκε επειδή στις 27 Ιανουαρίου 1945 τα προελαύνοντα σοβιετικά στρατεύματα, η αιχμή του δόρατος του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου,  απελευθέρωσαν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς - Μπίρκεναου στην Πολωνία.
Το σχέδιο της απόφασης αυτής, που υποβλήθηκε από το Ισραήλ και υποστηρίχθηκε από 89 χώρες, «καλεί τα κράτη - μέλη να επεξεργαστούν προγράμματα εκπαίδευσης που θα μεταδώσουν στις μελλοντικές γενεές τα διδάγματα του Ολοκαυτώματος και να βοηθήσουν να προλαμβάνονται πράξεις γενοκτονίας.

Ποτέ ξανά

Μνημείο στη μνήμη των θυμάτων του στρατόπεδου συγκέντρωσης στο Νταχάου
Δημοσίευση σχολίου