Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025

"Από το Σχολείο στο Noesis και από τη Γη στη Σελήνη... "

                                 

 "Μπορεί κάποιος να έχει διαβάσει για τους κόκκινους γίγαντες και τους άσπρους νάνους, για τις πτώσεις των μετεωριτών και τις μαύρες τρύπες. Αλλά ποτέ δεν είδε τη γέννηση και το θάνατο ενός αστεριού μπροστά του. Ούτε είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά τη Μεγάλη Έκρηξη, ή να θαυμάσει τις αποχρώσεις των δαχτυλιδιών του Κρόνου.

Ακολουθώντας έναν διεθνούς φήμης Αργεντινό παλαιοντολόγο, επισκεπτόμαστε τοποθεσίες όπου έχουν γίνει σημαντικές ανακαλύψεις και ταξιδεύουμε πίσω στον χρόνο για να δούμε αυτά τα φανταστικά τέρατα να ζωντανεύουν. 

Στην Παταγονία βρέθηκε το μεγαλύτερο ζώο που έχει περπατήσει ποτέ πάνω στη Γη: ο γιγαντιαίος φυτοφάγος Αργεντινόσαυρος, και ο αντίπαλός του ο Γιγαντόσαυρος, ένα δίποδο σαρκοβόρο, που θα μπορούσε εύκολα να μονομαχήσει με τον διάσημο T-Rex"






Μαθητές  και μαθήτριες της Ε΄& Στ΄τάξης του Σχολείου μας επισκέφτηκαν το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας- ΝΟΗΣΙΣ. 

Είδαν από κοντά τα τεχνολογικά επιτεύγματα του ανθρώπου, ταξίδεψαν στο Σύμπαν,  γνώρισαν τους Πλανήτες του Ηλιακού μας συστήματος, αναρωτήθηκαν αν υπάρχει ζωή μακριά από τη Γη, ενημερώθηκαν για τα μέτρα αντιμετώπισης της φωτορύπανσης, μελέτησαν τους παράγοντες που επιδρούν στη διαμόρφωση του κλίματος  της Γης και τέλος θαύμασαν, αλλά και τρόμαξαν με τους γιγάντιους δεινόσαυρους της Παταγονίας σε προβολή 3D!

                                               

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2025

"Ντενεκεδούπολη", μια πόλη από ανακυκλώσιμα υλικά!

Μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ τάξης του Σχολείου μας, στα πλαίσια του προγράμματος της Φιλαναγνωσίας, μελέτησαν  το παιδικό βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου, με τίτλο Ντενεκεδούπολη.

                                 

Στην συνέχεια δημιουργήθηκε η ιδέα και η επιθυμία να κατασκευάσουν σε μικρή κλίμακα τη φανταστική αυτή πόλη μαζί με τους ήρωές της. 

Με αφορμή αυτό, η δασκάλα των Εικαστικών, κ. Σοφία Παρθενάκη, συνεργάστηκε διαθεματικά με τους μαθητές και τις μαθήτριες της τάξης και στην ώρα των Εικαστικών, δημιούργησαν  την Ντενεκεδούπολη από ανακυκλώσιμα υλικά.

Τα ανακυκλώσιμα υλικά, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν, ήταν: τενεκεδένια, καπάκια, κάψουλες καφέ, μαλλί πλεξίματος, πλαστικά μέρη, χαρτόνια συσκευασίας κ.α.

Η συνεργασία και η δημιουργική διάθεση των παιδιών ήταν εκπληκτική και αυτό αποτυπώθηκε στις δημιουργίες τους.










Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2025

Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης μαθητών και μαθητριών του Σχολείου μας: "Το ταξίδι της τροφής"

Μαθητές και μαθήτριες της Ε΄τάξης του Σχολείου  πήραν μέρος στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα "Το ταξίδι της τροφής".

                               

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται στα πλαίσια του  «Εθνικού Προγράμματος Άσκησης και Υγιεινής Διατροφής - Αντιμετώπιση της παιδικής παχυσαρκίας» του Υπουργείου Υγείας,  σε συνεργασία με τη UNICEF, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0. 

Το Μπορούμε, συμμετέχει ως εταίρος υλοποίησης παρεμβάσεων στα σχολεία και στις τοπικές κοινότητες, για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων και την προώθηση υγιεινών και βιώσιμων διατροφικών συνηθειών. 

                             

Τα παραπάνω θέματα  συζητήθηκαν με την εκπρόσωπο της εθελοντικής οργάνωσης "Μπορούμε", που επισκέφτηκε το Σχολείο μας και αντάλλαξε σκέψεις και προβληματισμούς με τα παιδιά, στα πλαίσια  της υλοποίησης των  εργαστηρίων ευαισθητοποίησής τους.







Επίσκεψη στο Μουσείο Ύδρευσης ΕΥΑΘ, από την Α΄&Β΄τάξη!

 Η Α΄ και η Β΄ τάξη επισκέφτηκαν σήμερα το Μουσείο Ύδρευσης Θεσσαλονίκης, όπου είχαν  τη δυνατότητα να πάρουν μέρος σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες με θέμα το νερό, είχαν  την ευκαιρία να ακούσουν για την αξία του, αλλά και να πληροφορηθούν  τόσο για το παλιό σύστημα υδροδότησης  όσο και για το νέο. 




Οι μικροί μαθητές επισκέφτηκαν το κεντρικό κτίριο του αντλιοστασίου, όπου παρατήρησαν τα μηχανήματα κίνησης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τους παλιούς  ηλεκτρικούς πίνακες διανομής ρεύματος και τα μεγάλα αντλητικά συγκροτήματα που τροφοδοτούσαν με νερό ολόκληρη την πόλη της Θεσσαλονίκης ως το 1978. 

Δεύτερη στάση το παλιό λεβητοστάσιο,  έναν χώρο που περιλαμβάνει τους παλιούς ατμολέβητες, 

αλλά και τέλος η τρίτη στάση ήταν στο Πάρκο του Νερού, όπου είδαν ιστορικά αντλητικά συγκροτήματα και αγωγούς νερού.






Τα παιδιά δημιούργησαν με  τις ζωγραφιές τους και στο τέλος πήραν και το δωράκι τους, από ένα παγουράκι από ανακυκλώσιμο υλικό.


 

                              

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2025

"Πολυξένη" Θεατρική Παράσταση στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης

 Πότε; Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2025

Πού; Στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης

Ποιοι/ Ποιες; Δάσκαλοι και Δασκάλες μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Σχολείου μας!

Γιατί; Για να παρακολουθήσουμε το θεατρικό της έργο για παιδιά «Πολυξένη» που είναι βασισμένο στο ομώνυμο βραβευμένο παραμύθι της Στέλλας Μιχαηλίδου.

                     

Λίγα λόγια για το έργο
Ποια είναι η Πολυξένη; Το κοριτσάκι με το γαλάζιο τριαντάφυλλο στο μάγουλο, που δυσκολεύεται να μιλήσει γρήγορα όπως τα υπόλοιπα παιδιά, και στο σχολείο νιώθει πολύ πολύ ξένη; Αλλά όταν τραγουδάει η γλώσσα της πάει ροδάνι; 

Είμαι η θάλασσα, είμαι κοράλλι
Είμαι εσείς και όλοι οι άλλοι
Παιδάκι είμαι, είμαι χορτάρι
Είμαι ό,τι εσείς και όλοι οι άλλοι


Η Πολυξένη είναι ένα κορίτσι που μιλάει με τα πάντα: το πινέλο, τα πουλάκια, τους φανταστικούς της φίλους. Μόνο με τους ανθρώπους δυσκολεύεται. Μαζί τους τα πράγματα περιπλέκονται και εκείνη φοβάται και προσπαθεί να αμυνθεί. Θα καταφέρει να σπάσει το τοίχος της μοναξιάς της; Θα μπορέσει να επικοινωνήσει, να εμπιστευτεί και να αγαπήσει; 


Εντυπώσεις 😀💭; Μας άρεσε  το έργο, γιατί ήταν  τρυφερό, συγκινητικό, μας μίλησε για την αποδοχή του διαφορετικού, τη σχολική βία, τη μοναξιά,  τη σκληρότητα της απώλειας, τη δύναμη της φαντασίας και του παιχνιδιού για τη σημασία να είσαι ξεχωριστός, να παλεύεις διαρκώς και να μοιράζεσαι με τους ανθρώπους αξίες και ιδανικά. Τέλος, μας μίλησε για την αγάπη, πώς να αγαπάς αλλά και να αγαπιέσαι!

Στο τέλος της παράστασης αναρωτηθήκαμε ποια θα ήταν η απάντησή μας στην ερώτηση του κ. Χάρη: "Αλήθεια παιδιά, τι είμαστε στ' αλήθεια;"

Η Πολυξένη απάντησε:

Είμαι δρομέας, είμαι σκυτάλη
Μικρούλι μήνυμα σ’ άδειο μπουκάλι
Παιχνίδι είμαι, είμαι κρυφτό
Μια πόρτα είμαι στον ουρανό!

 


Εμείς πώς θα απαντούσαμε;