Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

3η Δεκεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία!

 

 Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1992, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, δίνοντάς μας την ευκαιρία κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και ευαισθητοποίησης για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Είναι μια μέρα που μας υπενθυμίζει την υποχρέωση διασφάλισης της ισότιμης πρόσβασης όλων των μαθητών στην εκπαίδευση, βασιζόμενοι στις  αρχές της ενταξιακής εκπαίδευσης.

 

 Αναπηρία σημαίνει έλλειψη αρτιμέλειας, έλλειψη πλήρους λειτουργικότητας κάποιων οργάνων ή μελών του σώματος (άκρων, εγκεφάλου κ.λπ.) και αυτή η έλλειψη μπορεί να «επισκεφθεί» οποιονδήποτε άνθρωπο ανεξαιρέτως και οποιαδήποτε στιγμή.

 

Είναι χρέος όλων η κατανόηση, η ευαισθητοποίηση για τα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία, καθώς και η πάταξη των κάθε είδους στερεοτυπικών στάσεων και συμπεριφορών. Το μόνο που απαιτείται είναι το αυτονόητο, η αποδοχή και η ισότητα.


Όλα αυτά και πολλά άλλα ακούστηκαν στον χώρο του Γυμναστηρίου του Σχολείου μας από τους εκπαιδευτικούς των τάξεων, αλλά και από τους δύο καλεσμένους που μας επισκέφτηκαν, την κ. Καστρινάκη Ελευθερία και τον κ.Τοπούζη Γιώργο.

 

   Η κ. Καστρινάκη κατασκευάζει αθλητικό εξοπλισμό για ένα παραολυμπιακό άθλημα για άτομα με αναπηρία, που λέγεται boccia και ο κ. Τοπούζης είναι αθλητής του συγκεκριμένου αθλήματος.

Το boccia είναι ένα παραπλήσιο άθλημα με το κέρλινγκ, στο οποίο μετέχουν άτομα με μυοπάθεια αλλά και άτομα με σπαστική τετραπληγία. 

 

 Όπως μας εξήγησαν, πρόκειται για μια διασκευασμένη μορφή του ιταλικού αθλήματος μπότσε, και αποτελείται από διάφορες κατηγορίες. Στις περισσότερες κατηγορίες πετάνε την μπάλα με το χέρι. Ανάλογα με την αναπηρία που έχουν, χωρίζονται σε κατηγορίες. Μια από αυτές, είναι το BC 3, στο οποίο μετέχουν αθλητές που δεν έχουν κινητικότητα στα χέρια, οπότε αυτοί είναι οι αθλητές που παίζουνε με ράμπα, η οποία στρέφεται με άξονα για να στοχεύσουν. Είναι προϋπόθεση στο άθλημα, η μπάλα να απελευθερωθεί από τον αθλητή χωρίς βοήθεια από τον συνοδό του. Οπότε για παράδειγμα, αν κάποιος κουνάει το κεφάλι του, "παίζει με το κεφάλι".

 

"Σαν άθλημα έχει αρκετή στρατηγική και απαιτεί τρομερή ευφυία. Και αυτό είναι που δίνει στους αθλητές αυτοπεποίθηση, γιατί ανεξάρτητα από το πως τους βλέπει η κοινωνία, εκεί μέσα κρύβεται ένα μυαλό “ξυράφι”», συμπλήρωσε η κ. Καστρινάκη.

Η εκδήλωση έκλεισε με την ενεργό συμμετοχή των μαθητών μας στο boccia, ενώ το χειροκρότημα έκλεψε ο κ. Τοπούζης, που μας εξέπληξε ευχάριστα με τις επιδόσεις του στο συγκεκριμένο παραολυμπιακό  άθλημα.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: