Τρίτη 12 Μαρτίου 2024

"MARDI GRAS" στο Σχολείο μας!

 

Τη Δευτέρα 11 Μαρτίου οι δύο τάξεις Γαλλικών του 83ου Δημοτικού Σχολείου  γιόρτασαν τη Mardi Gras, ονομαζόμενη στα ελληνικά Λιπαρή Τρίτη, μια θρησκευτική γιορτή με καταγωγή από τη Γαλλία, που πραγματοποιείται την τελευταία εβδομάδα του καρναβαλιού.

 

 Πρόκειται για γιορτή που περιμένουν με ανυπομονησία κυρίως τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι και μια ευκαιρία να μεταμφιεστούν, να ξεφαντώσουν και να καταναλώσουν λιπαρές τροφές πριν τη νηστεία της Σαρακοστής.

 

 Τη γιορτή λατρεύουν  τα παιδιά που καταναλώνουν ελεύθερα εκείνη την ημέρα κρέπες, τηγανίτες και βάφλες με σοκολάτα, μαρμελάδα ή μέλι.


  Έτσι και τη φετινή χρονιά οι μαθητές της Ε΄ και της ΣΤ΄ τάξης του Σχολείου μας οργάνωσαν μια πολύ όμορφη γιορτή, συνεργάστηκαν αρμονικά μεταξύ τους και έζησαν στιγμές χαράς και…..μικρής ξενοιασιάς μέσα στο ωρολόγιο πρόγραμμα του σχολείου. 

 


Η γιορτή όμως είχε και εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αφού η τάξη μεταμορφώθηκε σε Crêperie, όπου οι μαθητές υποδύονταν τους ρόλους του καταστηματάρχη κρέπας και των πελατών, ενώ οι διάλογοι ήταν αποκλειστικά στα γαλλικά.

 

  - Crêpier: "Bonjour monsieur/madame/mademoiselle!  Vous désirez"?

- Client: Bonjour. Je voudrais une crêpe au chocolat, s’il vous plait!

                                        ‘’         une crêpe au miel                    ‘’

                                        ‘’         une crêpe à la confiture         ‘’ 

 

-         Voilà.

-         Merci ! 

-         Merci monsieur, au revoir!    

-         Bonjour!

Vive le Mardi Gras!

 

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια τόσο στα παιδιά όσο και στην δασκάλα των Γαλλικών, κ.Τζαφέρη Αναστασία για την επίτευξη των στόχων αυτού του project!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: